Onze kennis, ervaring en jouw wensen leiden tot zorg op maat. Tijdens de behandeling stellen wij jouw hulpvraag centraal.
Dit zijn onze specifieke deskundigheden:

Oefentherapie

Oefentherapie Cesar|Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie. De therapie richt zich op het behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door een ongunstige houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten. Een oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Met oefentherapie wordt je je klachten zelf de baas en krijgt u weer de regie over je lichaam. Samen zoeken wij naar een oplossing die ook op langere termijn werkt.

Kenmerkend voor oefentherapie is dat de oefentherapeut altijd kijkt naar de gehele houding en het complete gedrag. Kortom: de oorzaak van de klacht wordt structureel aangepakt, zodat die verdwijnt, vermindert en/of voorkomen kan worden.

Lees verder

Slaapoefentherapie

Slapen kun je (weer) leren. Slaapoefentherapie is een niet-medicamenteuze, praktische aanpak om slaapproblemen op te lossen voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Samen met de oefentherapeut werk je aan die aspecten die nodig zijn voor een gezond slaappatroon. We benaderen een slaapprobleem vanuit een 24-uurs visie, geven adviezen over een evenwichtige leefstijl, ontspanning, beweging, omgaan met gedachten, ritme en regels.

Lees verder

Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn

Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoge spanning. Deze spanning wordt vaak opgebouwd in periodes van drukte, thuis of op het werk of door ziekte. Door deze spanningen kunnen verschillende spanningsklachten ontstaan. Denk daarbij aan slecht slapen, hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, stress, burn-out, nek- en rugklachten of hyperventilatie.

Adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn is meer dan een optelsom van ademtherapie en ontspanningstherapie en is zinvol wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met ontspannen of last hebt van lichamelijke klachten die met spanning zouden kunnen samenhangen. Via adem- en ontspanningstherapie leer je spanning herkennen en er zo mee omgaan dat je er geen last van hebt. Hierdoor zullen je klachten afnemen en/of verdwijnen.

Lees verder

Mobilizing Awareness®

Mobilizing Awareness® is een eenvoudige, maar doordachte, pijnvrije behandelwijze met rustige oefeningen. De oefeningen zijn gebaseerd op de natuurlijke manier van bewegen. De behandeling en de oefeningen stimuleren de bewustwording van de natuurlijke bewegingspatronen die ieder van ons als kind heeft ontwikkeld, maar die we als het ware geheel of gedeeltelijk ‘vergeten’ zijn door houdingen, werk, spanningen etc.

Je leert spanningspatronen te herkennen en doorbreken met een specifieke serie oefeningen en een haptische manier van behandelen. Hierdoor kun je beter leren ontspannen en efficiënter en met minder pijn bewegen.

Chronische pijn behandeling

De behandeling is in dit geval niet primair gericht op het verminderen of opheffen van de pijn. Bij mensen bij wie sprake is van chronische pijn is dit vaak ook niet direct mogelijk. Waar we veel aandacht aan besteden is het uitzoeken waarom er pijn is, hoe het lichaam werkt en hoe we daar weer invloed op uit kunnen oefenen. Door het maken van een volledige pijnanalyse, geven van educatie (begrijp de pijn), ontspanningstherapie en het herstellen van de balans, lukt het vaak om in het dagelijks leven weer beter te functioneren.

Vaak treedt (op termijn) ook een positieve verandering op in de ervaren hoeveelheid pijn en de beperkingen in bewegingen en activiteiten.

Lees verder

Scoliose behandeling

Tijdens de groei, maar ook op volwassen leeftijd kunnen er afwijkingen aan de wervelkolom ontstaan. Eén van die afwijkingen is een scoliose. Een scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing of een overdreven strekking van de wervelkolom zichtbaar zijn van de wervels. In het geval van houdingsafhankelijke scoliose kan er veel verbetering worden behaald met oefentherapie. Maar ook bij een structurele scoliose kan het aanleren en kunnen behouden van een gunstige houding zeer effectief zijn. De oefeningen worden op jouw persoonlijke situatie afgestemd. De oefeningen zijn leuk en goed toepasbaar in je dagelijks leven (sport, spel, school, huiswerk, etc.).

Folder Scoliose

Oefentherapie bij bekkenklachten

Veel vrouwen hebben tijdens of na de zwangerschap bekkenklachten. Klachten aan het bekken kunnen echter ook ontstaan door overbelasting, een val op het bekken of de heup of bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Bechterew of de ziekte van Crohn. Daarbij kunnen problemen worden ervaren tijdens de dagelijkse activiteiten, zoals lang zitten, omdraaien in bed, lopen en traplopen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en/of het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Een oefentherapeut Mensendieck kan en door gerichte oefeningen en adviezen helpen om de balans rondom het bekken zoveel mogelijk te herstellen en de pijn te verminderen. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.
De oefeningen worden geïntegreerd in de dagelijkse houdingen en bewegingen zodat u gezond leert bewegen. Ook bij “oude” bekkenklachten en klachten na de bevalling is behandeling zinvol.

Folder Bekkenklachten bij zwangerschap

Bedrijfsoefentherapie

Een bedrijfsoefentherapeut kan ingeschakeld worden voor ergonomisch onderzoek, ergonomische adviezen, cursussen en trainingen op de werkplek voor de individuele werknemer of voor het gehele bedrijf. Debby van Rijn is bedrijsoefentherapeut, heb je vragen over je werkplek of arbeidsgerelateerde klachten, kan zij meekijken op het werk. Het is mogelijk een werkplekanalyse, dan wel een behandeling op lokatie aan te vragen.

Oefentherapie aan huis of buiten

Als je niet in staat bent om naar ons toe te komen is oefentherapie aan huis mogelijk. Oefentherapie aan huis heeft als meerwaarde dat we daar kunnen oefenen waar het om draait. In de eigen vertrouwde omgeving. Ook als je normaal in de praktijk komt, kunnen we adviezen en oefeningen die we in de praktijk geleerd hebben, thuis in de praktijk brengen. Tevens kun je meteen ergonomische adviezen krijgen, hoe dingen makkelijker en veiliger kunnen.

Buiten bewegen biedt de ruimte om meer te bewegen dan binnen de muren van onze praktijkruimte mogelijk is. Je kunt écht lopen en adviezen rondom houding en bewegen in de praktijk brengen. Daarnaast geeft naar buiten gaan ruimte, rust en maakt het je hoofd leeg. Buiten bewegen geeft je de mogelijkheid om zowel praktisch aan de slag te gaan met gezonder leren bewegen en kan inzicht en bewustwording stimuleren.

Wil je weten of oefentherapie iets voor jou is?