Oefentherapie

Oefentherapie Cesar|Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie. De therapie richt zich op het behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door een ongunstige houding en manier van bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Een oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Met oefentherapie wordt je je klachten zelf de baas en krijg je weer de regie over je lichaam. Samen zoeken wij naar een oplossing die ook op langere termijn werkt.

Tijdens de behandeling ga je samen met de therapeut op zoek naar de factoren die invloed hebben op de klacht of die de klacht mogelijk in stand houden. Aspecten als leefstijl, lichaamshouding, manier van bewegen en dagelijkse activiteiten komen aan bod. Je word je bewuster van de invloed van houding, beweging en leefstijl op de klacht en je leert een beter bewegingsgedrag toe te passen in het dagelijks leven. Kortom: we gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht, zodat deze verdwijnt, vermindert en/of in de toekomst voorkomen kan worden.

Oefentherapie aan huis of buiten

Als je niet in staat bent om naar de praktijk te komen is oefentherapie aan huis mogelijk. Oefentherapie aan huis of op het werk kan ook een zinvolle aanvulling zijn op een behandeling in de praktijk. De meerwaarde van oefentherapie aan huis is dat we kunnen oefenen in de eigen omgeving en gericht op je dagelijkse activiteiten.

Buiten bewegen biedt de ruimte om meer te bewegen dan binnen de muren van onze praktijkruimte mogelijk is. Je kunt écht lopen en adviezen rondom houding en bewegen in de praktijk brengen. Daarnaast geeft naar buiten gaan ruimte, rust en maakt het je hoofd leeg. Buiten bewegen geeft je de mogelijkheid om zowel praktisch aan de slag te gaan met gezonder leren bewegen en kan inzicht en bewustwording stimuleren.

Video over Oefentherapie

Lees verder

Slaapoefentherapie

Slapen kun je (weer) leren. Slaapoefentherapie is een niet-medicamenteuze, praktische aanpak om slaapproblemen op te lossen voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Samen met de oefentherapeut werk je aan die aspecten die nodig zijn voor een gezond slaappatroon. We benaderen een slaapprobleem vanuit een 24-uurs visie, geven adviezen over een evenwichtige leefstijl, ontspanning, beweging, omgaan met gedachten, ritme en regels.

Lees verder

Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn

Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoge spanning. Deze spanning wordt vaak opgebouwd in periodes van drukte, thuis of op het werk of door ziekte. Door deze spanningen kunnen verschillende spanningsklachten ontstaan. Denk daarbij aan slecht slapen, hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, stress, burn-out, nek- en rugklachten of hyperventilatie.

Adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn is meer dan een optelsom van ademtherapie en ontspanningstherapie en is zinvol wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met ontspannen of last hebt van lichamelijke klachten die met spanning zouden kunnen samenhangen. Via adem- en ontspanningstherapie leer je spanning herkennen en er zo mee omgaan dat je er geen last van hebt. Hierdoor zullen je klachten afnemen en/of verdwijnen.

Voor een filmpje over de methode, klik op onderstaande link:

Video over Van Dixhoorn Methode

Lees verder

Adem- en ontspanningstherapie bij Post Covid

De meeste mensen herstellen gelukkig goed van Post Covid, maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Dit kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Bij sommige mensen is er longschade, maar je kunt ook onbewust teveel inspanning leveren om adem te halen. Dit kan klachten geven zoals benauwdheid, druk op de borst, moeite met inspanning of vermoeidheid. Ook kan een te snelle ademhaling zorgen voor onrust, spanning, angstgevoelens of het gevoel van minder vertrouwen in je lichaam dan voorheen. Tijdens de therapie is er aandacht voor het weer functioneel kunnen ademen en bewegen. Met eenvoudig aan te leren technieken kun je veel bereiken. Daarnaast worden zachte hand­grepen gebruikt om nog beter te kunnen ontspannen en de ademruimte te vergroten.

Behandeling bij scoliose

Tijdens de groei, maar ook op volwassen leeftijd kunnen er afwijkingen aan de wervelkolom ontstaan. Eén van die afwijkingen is een scoliose. Een scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing of een overdreven strekking van de wervelkolom zichtbaar zijn van de wervels. In het geval van houdingsafhankelijke scoliose kan er veel verbetering worden behaald met oefentherapie. Maar ook bij een structurele scoliose kan het aanleren en kunnen behouden van een gunstige houding zeer effectief zijn. De oefeningen worden op jouw persoonlijke situatie afgestemd. De oefeningen zijn leuk en goed toepasbaar in je dagelijks leven (sport, spel, school, huiswerk, etc.).

Folder Scoliose

Oefentherapie bij bekkenklachten

Veel vrouwen hebben tijdens of na de zwangerschap bekkenklachten. Klachten aan het bekken kunnen echter ook ontstaan door overbelasting, een val op het bekken of de heup of bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Bechterew of de ziekte van Crohn. Daarbij kunnen problemen worden ervaren tijdens de dagelijkse activiteiten, zoals lang zitten, omdraaien in bed, lopen en traplopen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en/of het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Oefentherapie kan door gerichte oefeningen en adviezen helpen om de balans rondom het bekken te herstellen en pijn te verminderen. Er wordt ook gewerkt aan je manier van bewegen tijdens je dagelijkse activiteiten, zodat je gezond leert bewegen. Ook bij “oude” bekkenklachten en klachten na de bevalling is behandeling zinvol.

Folder Bekkenklachten bij zwangerschap

Oefentherapie bij artrose

Artrose is een reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam wordt aangetast. Uiteindelijk leidt dat tot vervorming van de botten onder het kraakbeen zelf.

Blijven bewegen is bij artrose erg belangrijk. Wanneer het bewegen moeilijker wordt en je veel last ervaart van de artrose, kan Oefentherapie Mensendieck Colmschate je hierbij ondersteunen.

Lees verder

Wil je weten of oefentherapie iets voor je is?