Oefentherapie bij artrose

Oefentherapie bij artroseklachten

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam wordt aangetast. Uiteindelijk leidt dat tot vervorming van de botten onder het kraakbeen zelf. Aan de rand van het gewricht vormen zich knobbels die de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Artrose is niet alleen een aandoening van het kraakbeen, maar van het hele gewricht. Zenuwen kunnen bekneld raken, wat kan leiden tot pijn en gevoels­stoornissen of tot krachtverlies van spieren rond het gewricht. Dit krachtverlies is een van de factoren waarbij goede vooruitgang te boeken is door de behandeling bij een oefentherapeut Mensendieck/Cesar.

Wat zijn de klachten bij artrose?

Symptomen van artrose kunnen zijn:

 • pijn bij bewegen, met name startpijn
 • stijfheid, die vooral optreedt na rust
 • bewegingsbeperkingen
 • crepitaties van het gewricht (een krakend of knisperend geluid)
 • ontstaan van gewrichtsontstekingen doordat losse kraakbeendeeltjes in het gewricht komen
 • warm, gezwollen en soms instabiel worden van het gewricht (bij artrose geeft dit bij bloedonderzoek geen afwijkend beeld, in tegenstelling tot reuma, waarbij reumafactoren in het bloed voorkomen)

 

Wanneer de artrose verergert, kan de stand van de botten veranderen, met als gevolg houdingsafwijkingen. Je kunt hierbij denken aan knieën die naar binnen gaan staan. Door de verandering van de lichaamshouding worden gewrichten, pezen en spieren op een andere manier belast. Er zijn aanwijzingen dat artroseklachten van de knie vaak een relatief gunstig verloop hebben: bij een derde deel van alle patiënten verminderen de klachten en bij nog een derde deel stabiliseren de klachten jarenlang. Bij heupartrose is relatief gezien het vaakst een operatie nodig om het gewricht te vervangen.

Adviezen bij artrose

 • Blijf actief, vermijd onder- of overbelasting.
 • Kies voor bewegingsvormen met veelzijdige bewegingen.
 • Vermijd onverwachte bewegingen of sporten met springen.
 • Zorg voor gedoseerd belasten in huis; let op bij traplopen, hurken en knielen.
 • Als het gewricht ontstoken is, kan koelen met ijs of een coldpack verlichting geven.
 • Warmte, met name toegepast op de spieren, is vaak prettig bij startstijfheid. Het gewricht kan makkelijker in beweging komen en is minder pijnlijk. Pas echter geen warmte toe als het gewricht ontstoken is.
 • Verander regelmatig van houding, buig en strek de gewrichten een aantal keren tussendoor als u bijvoorbeeld wat langer stil zit.

Wat kan Oefentherapie Mensendieck Colmschate voor je betekenen?

Blijven bewegen is bij artrose erg belangrijk. Wanneer het bewegen moeilijker wordt en je veel last ervaart van de artrose, kan ik je hierbij ondersteunen. Je krijgt een behandeling op maat en we bepalen samen aan welke doelen je wilt werken. De behandeling bestaat uit het oefenen en toepassen van houdings- en bewegingsadviezen. Je leert om voldoende en gezond te bewegen en om te gaan met de artrose.

Als je voor een operatie in aanmerking komt, dan kan ik je voor en na de operatie begeleiden.

Artrose Netwerk

Artrose NetwerkOefentherapie Mensendieck Colmschate is aangesloten bij het landelijk Artrose Netwerk. Dit netwerk bestaat uit oefentherapeuten die werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten over artrose en zich hier ook in blijven nascholen.
Via www.artrose-netwerk.nl kun je je aanmelden bij je oefentherapeut en samen met je oefentherapeut kun je hier informatie verzamelen en je oefenschema op maat samenstellen.

 

Wil je weten of oefentherapie bij artrose iets voor je is?