De oorzaak van je klachten aanpakken

Oefentherapie

Oefentherapie Mensendieck of Cesar is een actieve houdings- en bewegingstherapie die je helpt lichamelijke klachten te voorkomen, verminderen en/of op te heffen. We kijken hierbij naar de samenhang van de klachten tot jouw houding en manier van bewegen in het dagelijks leven, zowel privé als op het werk. Ook onderzoeken we of je klachten te maken hebben met spanning, overbelasting of je manier van ademen. Al deze factoren nemen we mee in de behandeling en waar nodig proberen we de balans te herstellen. Een behandeling is altijd maatwerk.

Om je klachten structureel de baas te worden, is het belangrijk om het probleem bij de basis aan te pakken. Oefentherapie is een actieve behandeling, waarbij inzicht, bewustwording, gedragsverandering en zelf doen een grote rol spelen. Tijdens de behandeling leer je beter te begrijpen en voelen waardoor klachten zijn ontstaan. Je leert hoe je deze klachten kunt verminderen door middel van tips en adviezen. Ook zijn oefeningen, het verbeteren van houding en het vinden van een goede balans tussen spanning en ontspanning hierbij erg belangrijk. Zodat niet alleen de klachten verdwijnen, maar ook in de toekomst voorkomen kan worden dat klachten terugkeren en je weer goed kunt functioneren in het dagelijks leven.

 

Intake en behandeling

Op basis van een intake en onderzoek worden je klachten in kaart gebracht. We kijken daarbij naar de dagelijkse activiteiten op je werk en thuis. Ook kijken we naar de balans tussen belasting en belastbaarheid en de balans tussen inspannen en ontspannen. Aan de hand van al deze informatie maken we samen een behandelplan, waarin jouw hulpvraag centraal staat.
Tijdens de behandeling wordt door middel van informatie, adviezen en oefeningen gewerkt aan het verminderen van de klachten. We nemen samen alledaagse situaties door en je leert hoe je het beste kunt bewegen. We begeleiden je bij het verbeteren van je lichaamsgevoel, coördinatie, houding en beweging, belastbaarheid en bij het vinden van rust en ontspanning. Aan het einde van de behandeling wordt er in overleg gerapporteerd naar verwijzer of huisarts.

 

Zelf de regie over je klachten

Doordat je je bewuster wordt van de mogelijkheden om zelf je gezondheid en welzijn te beïnvloeden, krijg je zelf de regie over je klachten. Je lichaamsgevoel wordt beter, waardoor je beter je grenzen gaat aanvoelen. Je leert je klachten waar mogelijk begrijpen en werkt aan een gezonde manier van bewegen. Zo kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Of je leert beter om te gaan met je klachten.

 

Bewezen effectief

De stelling dat oefentherapie een effectieve behandelmethode is, krijgt ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwing. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat veel mensen met lichamelijke klachten zich in het dagelijks leven beter redden wanneer ze oefentherapie krijgen.

Meer informatie

Folder Wat is oefentherapie?

Brochure Mensendieck Therapy in English