Slaapoefentherapie

Slaapproblemen

Iedereen slaapt wel eens een nacht slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor je gezondheid, maar als het vaak gebeurt, kan het een probleem worden. Je kunt problemen hebben met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden, niet uitgerust zijn of een combinatie hiervan. Ook kun je problemen hebben met je bioritme. Je kunt overdag zomaar in slaap vallen of last hebben van een slechte concentratie, vergeetachtigheid, een korter lontje, een moedeloos gevoel of piekeren. Het is bij slaapproblemen zinvol om de onderliggende oorzaken op te sporen.

Belang van goed slapen

Goed slapen is heel belangrijk. Tijdens het slapen herstel je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau, alle drie zijn belangrijk voor je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat chronisch slecht slapen kan leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, overgewicht, alzheimer, kanker, chronische pijn, angst, depressie en (verkeers)ongevallen.

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en kan je in gemiddeld 6 behandelingen helpen van je slaapproblemen af te komen.

Als slaapoefentherapeut behandel ik verschillende vormen van slapeloosheid:

 • moeite met inslapen
 • regelmatig wakker worden
 • moeite met doorslapen
 • te vroeg wakker worden
 • niet voldoende uitgerust zijn
 • overmatige slaperigheid en moeheid overdag
 • apnoe
 • circadiane slaapstoornissen (waaronder ploegendiensten)

Wat kun je verwachten?

Ik benader je slaapprobleem vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van je dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van je slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Daarnaast hebben slaapproblemen vaak meerdere oorzaken en kijken we daarom vanuit een breed perspectief. Tijdens de therapie leer je wat bij jou de knelpunten zijn en hoe je de voorwaarden kunt scheppen om weer goed te slapen.
Slaapoefentherapie is geschikt voor iedere leeftijd. Slaapproblemen bij kleine kinderen worden behandeld met de ouders erbij.

Om weer goed te kunnen slapen, werken we samen aan:

 • Het vergroten van je kennis over een gezonde slaap, denk bijvoorbeeld aan het nut van slaap, hoe zit het met verschillende slaapfases en het slaapwaakritme en wat zijn voor- en nadelen van het gebruiken van slaapmedicatie.
 • Inzichtelijk maken van onderliggende oorzaken en in stand houdende factoren van je slaapprobleem, het aanpakken en oplossen ervan.
 • In kaart brengen en verbeteren van leefstijlfactoren die van invloed zijn op de kwaliteit van je slaap (bewegen, voeding, rust, regelmaat).
 • Leren ontspannen, uit je hoofd komen.
 • Leren omgaan met negatieve gedachten rondom slaap, grip krijgen op pieker­gedachten.

Hoe ziet een slaapbehandeling eruit?

 • Intake:
  Je krijgt de eerste keer een intake waarbij je persoonlijke verstoorde slaappatroon en de verbanden met je klachten helder wordt gemaakt en we proberen inzichtelijk te maken waar je nu eigenlijk van wakker ligt.
 • Behandeldoel en -plan:
  We formuleren samen een behandeldoel en plan van aanpak waarmee we beiden verwachten het probleem te kunnen oplossen.
 • De behandelingen:
  De behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. Je kunt zowel praatsessies als oefensessies verwachten. In een praatsessie nemen we samen praktische tips door om beter te slapen, gaan we in op de balans tussen spanning en ontspanning en op de invloed van gedachten, gevoelens en gedrag op je slaap. In een oefensessie krijg je praktische handvatten, oefenstof om te leren ontspannen, om anders te leren omgaan met negatieve of belemmerende gedachten rondom slaap of om te leren omgaan met piekeren.
  Het gemiddeld aantal behandeling is 6. We spreken in het begin wekelijks af en bouwen de behandeling langzaam af.
 • Eindrapportage:
  Aan het eind van de behandeling stuur ik, in overleg met jou, een verslag naar je verwijzend huisarts of specialist.

Vergoeding

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check je polis voor de geldende voorwaarden en tarieven. Ik ben direct toegankelijk, dus een verwijsbrief heb je niet nodig.

Samenwerking

Als het de behandeling ten goede komt, werk ik samen met bijvoorbeeld je huisarts, specialist, psycholoog of praktijkondersteuner.

Folders

Folder Slaapoefentherapie

Folder Slaapoefentherapie voor kinderen

Folder Slaapoefentherapie voor pubers

Slaapoefentherapie
Slaapslim.nu
Slaapproblematiek.nl