Begrijp de pijn

Pijn is heel normaal, persoonlijk en altijd echt!

Pijn is beschermt en waarschuwt voor gevaar of (verdere) beschadiging. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden (herstel en genezing). Zonder dit systeem zouden we niet normaal kunnen leven.

Pijn is onaangenaam, onzichtbaar en het is een persoonlijk gevoel. Het voelt als schade maar heeft niet altijd een 1 op 1 relatie met schade. Maar pijn is altijd echt. Jij bent de enige die kunt aangeven of je pijnt hebt. Het is helaas niet meetbaar of te zien op scans of foto’s. Pijn is altijd een sensorische en emotionele ervaring. Sensorisch wil zeggen de technische kant van gevoel; bijvoorbeeld dat pijn in de rug zit en niet ergens anders. Pijn is bedoeld als een alarm om je te beschermen.

Chronische pijn

We noemen pijn al chronische pijn als het langer duurt dan 6 weken. Het woord ‘chronisch’ betekend dat het al lang duurt, het betekend niet per definitie dat de pijn niet kan veranderen of niet meer over gaat. Het zegt dus niets over de toekomst, in tegenstelling tot wat veel mensen en óók artsen zeggen. Het mag duidelijk zijn dat er veel verwarring bestaat over pijn, de oorzaken en de prognose van herstel. Hier willen wij graag verandering in brengen met Explain Pain oftewel Begrijp de pijn.

Pijn wordt ook wel chronisch genoemd als deze langer bestaat dan van het normale beloop van het herstel verwacht mag worden. De pijn is vaak aanwezig, maar kan bij specifieke situaties of activiteiten minder of zelf niet aanwezig zijn. Sociale, emotionele, maatschappelijke en psychologische factoren beïnvloeden pijn. Als pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met negatieve gevolgen voor je dagelijkse functioneren. En die negatieve gevolgen kunnen er weer aan bij dragen dat pijn in stand gehouden wordt en aanwezig blijft. Een cirkel dus.

Het is echter niet zo dat chronische pijn altijd en onveranderlijk blijft en dat je er maar mee moet leren leven. Je kunt chronische pijn anders behandelen en er dus wat aan doen.
Veel uitleg en een goede begeleiding door een therapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van aanhoudende / chronische pijn kan je helpen weer grip te krijgen op je leven. Om de pijn te beïnvloeden is het nodig de behandeling te richten op alle factoren die een rol spelen bij het pijnprobleem. Door deze factoren op het gebied van lichaam, emotie, gedachten en gedrag tegelijkertijd te behandelen kan de pijn minder worden.

Netwerk Chronische Pijn

Het Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met aanhoudende / chronische pijn. De behandeling richt zich niet primair op het alleen maar wegnemen van de pijn, maar laat je zien hoe je zelf op een andere manier met je lichaam, gedachten en pijnklachten kunt omgaan en weer grip krijgt op je eigen leven. Vaak mindert hierdoor ook de pijn, want er is minder reden tot alarm, je komt beter in balans.

Reducept Virtual Reality

Reducept is de nieuwe virtual reality training die de behandeling van chronische pijn ondersteunt. 77% van de mensen die spelen met Reducept ervaart vermindering van pijnklachten al na de eerste keer spelen. Met Reducept leert u waar pijn vandaan komt en hoe u het kunt beïnvloeden. U leert hoe u deze vaardigheden kunt inzetten op het moment dat u pijn ervaart. Wilt u weten of Reducept geschikt is voor uw klachten?

Lees meer

De behandeling van chronische pijn is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de psychologie, die ervoor kunnen zorgen dat mensen zelf weer controle over hun pijnklachten ervaren. Hierbij worden onder andere elementen van mindfulness, visualisatie, cognitieve gedragstherapie en ontspanningstraining toegepast.
Het behandeltraject wordt op maat gesneden en richt zich op het werken naar een betere kwaliteit van leven en bewegen. Wij werken daarom ook samen met verwijzers zoals huisartsen, revalidatieartsen, reumatologen, revalidatiecentra, pijnpoli’s en andere artsen of behandelaars.

Behandeling van chronische pijn, valt onder oefentherapie Mensendieck en wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering.

Wat mag je verwachten?

Je leert hoe het pijnsysteem werkt en welke factoren hierop invloed uitoefenen, je leert hoe dit voor jou persoonlijk werkt. Je leert minder boos te worden op de pijn en er minder bang voor te zijn. Je leven gaat meer lijken op hoe het was voordat je pijnklachten kreeg.

Door pijnbehandeling kan pijn minder worden. Hiervoor zijn verschillende verklaringen te noemen:

  • Je hebt kennis en kennis geeft vertrouwen, je weet wat je kunt doen en hoe je dingen kunt aanpakken
  • Het zenuwstelsel komt tot rust en de sensitisatie neemt af
  • De veranderingen in gedachten, emoties en gedrag hebben een positieve invloed

Meer informatie


Ga naar de website van het Netwerk Chronische pijn

Wil je ook begrijpen hoe pijn werkt en weer grip op je leven?